Gentest kişiye özel tıp kavramının ilk somut örneklerindendir. Bireyin hem kronik kompleks hastalıklara genetik yatkınlığını incelemekte hem de detaylı bir yaşam tarzı analizi ile kalıcı yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve fiziksel aktivite önerileri getirmektedir. Bu çalışma ile birey ülkemizde ölümlere en çok neden olan hastalıklarla ilgili genetik olarak taşıdığı yatkınlıkları, yaşam biçiminin (beslenme, egzersiz vb.) bu hastalıkların oluşumunda ne derece etkili olacağını ve karşı karşıya olduğu riskleri öğrenebilmektedir. Gentest’in önerdiği yaşam biçimi müdahalesi ile bu riskler kalıcı bir biçimde azaltılabilmektedir. Gentest, Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Teknokenti’nde 2004 yılında Dr. Serdar Savaş tarafından kurulmuş olan GENAR Toplum Sağlığı ve Genombilim Araştırmaları Enstitüsü tarafından geliştirilmiştir. Tamamen Türk bilim insanlarının görev yaptığı, Cambridge’ten sonra Avrupa’nın ikinci Toplum Sağlığı Genombilim Enstitüsü olan GENAR;
Kişiye Özel Tıp ve Farmakogenetik Araştırmalar Merkezi
Moleküler Genetik Araştırma Laboratuvarları
Nutrigenetik - Kişiye Özel Beslenme ve Yaşam Tarzı Araştırmaları Merkezi
komplekslerinin birleşmesinden oluşmuştur. GENAR, Ar-Ge faaliyetlerinin bitirilmesinden sonra çalışmalarına 2009 yılında son vermiştir.
Genar Enstitüsü Türkiye’deki Ar-Ge faaliyetleri sonucunda ‘Gentest Modeli’ni geliştirmiş ve bu model Avrupa Birliği Toplum Sağlığı Genombilim Ağı tarafından “Avrupa’daki En İyi Uygulama” (Best Practice in Europe) seçilmiştir. Avrupa Halk Sağlığı Konferansı’nda 3000 bilim insanına sunulan Gentest büyük bir ilgi ile karşılanmış ve Hollanda’nın Maastricht Üniversitesi tarafından bilimsel çalışmaların üniversite bünyesinde sürdürülmesi için davet almıştır. Ayrıca Avrupa Birliği’nin bilimsel araştırmalara kaynak sağlayan 7. Çerçeve Programı kapsamında çok az sayıda özel projeye verilen Marie Curie Fonu tarafından desteklenilecek proje olarak seçilmiştir. Bu çalışmanın amacı Gentest’in Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde, o ülkelerin sağlık hizmet sistemlerinin parçası haline getirilmesidir. 2014 yılında ‘Dutch Innovation Attacher Network’ tarafından bir Türk inovasyonu olarak Hollanda bilim camiasına sunulmuştur. Dr. Serdar Savaş İngiltere, Almanya, Avusturya, İtalya, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Letonya, Yunanistan, Danimarka, Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri’nde davet edildiği bilimsel konferans ve toplantılarda ‘Gentest Modeli’ni sunmuştur. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bilim Komitesi Dr. Serdar Savaş’ı davet ederek kendisinden Gentest konusunda bir konferans vermesini talep etmiştir. Ayrıca Maasticht Üniversitesi’nde Gentest konusunda bir doktora tezi hazırlanmıştır.
Gentest’i bir de mutlu danışanlarından dinleyin
Gentest yaptıranlar deneyimlerini paylaşıyor.
Gentest yaptıranlar ne diyor?
Ortak yönleri hayatlarını genetik haritalarına göre biçimlendirmeleri…
Gentest’le kendilerini öğrendiler. Artık daha dinamik ve enerjik olduklarını, fazla kilolardan kurtulduklarını, kendilerini çok daha iyi hissettiklerini söylüyorlar.